Mentorski program
virtuelni asistent cena

Najbolji način formiranja cena za posao virtuelnog asistenta

Aug 20, 2024

Najbolji način formiranja cena za posao virtuelnog asistenta

Postoji nekoliko načina za formiranje cena za posao virtuelnog asistenta.

Na svaki od njih utiče naš mindset.

 

Formiranje cene virtuelnog asistenta i mindset

Pre nego što formiramo cene rada virtuelnog asistenta, želim da se osvrnem na način razmišljanja/mindset koji imamo.

Mnogi virtuelni asistenti formiraju nižu cenu usluga nego što zaista vrede na samom početku u strahu od konkurencije. Misle da će satnica ili visoke cene paketa usluga uplašiti potencijalne klijente.

Evo u čemu je stvar: klijenti će te zaposliti jer si im potrebna i zato što ti imaš veštine da radiš stvari koje oni ne mogu ili ne žele da rade. Ovo te čini izuzetno vrednom. Od samog početka treba da se postaviš i predstaviš kao profesionalac.

Tvoje poslovanje neće biti održivo ako postaviš nisku satnicu. Zašto?

Imaćeš klijente koji te ne cene i nećeš biti zadovoljna. Nećeš moći da priuštiš sebi ulaganje novca nazad u svoj posao u smislu novih obuka i sticanja novih veština. I što je najgore od svega, odavaćeš utisak da ne vrediš kao virtuelni asistent sa većom satnicom od tvoje.

Zapitaj se zašto započinješ ovaj posao.

  1. Da li je to zato što želiš da radiš danonoćno?
  2. Ili je to zato što želiš više slobodnog vremena i finansijsku slobodu?
  3. Da li želiš da radiš puno sati za klijente koji te ne poštuju?
  4. Ili želiš da usmeriš pažnju na klijente koje voliš?

Sada je vreme da postaviš svoje standarde. Sada si ti šefica i klijenti treba da cene tvoje usluge.

 

Zašto su cene rada virtuelnog asistenta važne?

Jedan od glavnih razloga zašto su cene važne je zato što ima određenih troškova povezanih sa ovim poslom.

Tvoja satnica nije tvoja neto plata.

Kao freelancer, odgovorna si za sve stvari o kojima bi poslodavac lično vodio računa, o porezima, doprinosima, osiguranju, bolovanju i penziji. Koliko treba da uzmeš u obzir za te stvari? Dobro pravilo je 30% tvog prihoda.

Zatim obuke koje sam već pomenula, a to je nešto što nikako ne smeš da zanemariš.

Ja sam u poslednjih sedam godina naučila daleko više nego na fax-u.

 

Kako precizno odrediti cenu satnice virtuelnog asistenta?

Formula na osnovu koje ćeš odrediti svoju satnicu:

 

Foto: Formula za formiranje cene rada virtuelnog asistenta

 

Recimo da započinješ posao virtuelnog asistenta jer želiš da zaradiš 1000 dolara mesečno kako bi imala za normalan život. Možeš oko 40 sati mesečno da se posvetiš radu za klijente.

Tvoja satnica pre odbijanja poreza i režijskih troškova bila bi 25USD, ali trebala bi da naplatiš klijentima 32,25 USD po satu za pokrivanje troškova.

Ako imaš jasno definisanu nišu ili veštinu to ti definitivno može podići vrednost u radu ako radiš kao virtuelni asistent.

Dok bi "opšti" virtuelni asistent mogao da naplaćuje 30 dolara na sat za raznorazne sitne poslove, VA koji je ekspert za email marketing mogao bi da naplati 40-50 dolara na sat.

Klijent će rado platiti veću satnicu nekome ko stvarno zna svoj posao i može brzo da pruži rezultat.

 

Šta ako si suzila nišu?

Istraži na internetu vebsajtove drugih virtuelnih asistenta kako bi videla koje usluge oni nude i koje su cene tih usluga. Ako te klijent pita za paket usluga moraš imati spremne cene. Takođe istraži i UpWork, pogledaj šta su virtuelni asistenti napisali o sebi i svojim uslugama, kolika im je satnica, koja im je specijalnost. Sve to će ti biti veoma korisno u određivanju i opisu svojih usluga i satnice.

Ako nemaš jasno definisanu nišu, cena od 15 dolara po satu je solidna satnica za početak. Nećeš privući nekvalitetne klijente koji traže VA sa najnižom satnicom i nećeš se udaljiti daleko od visokokvalitetnih klijenata koji prvi put unajmljuju VA.

 

Četiri načina za određivanje cene

  1. Na osnovu satnice
  2. Paketi usluga
  3. Po projektu
  4. Mesečna plata

 

Na osnovu satnice

Ovaj način je pogodan za:

  • Početnike
  • Administrativne virtuelne asistente
  • Virtuelne asistente za korisničku podršku

Većina novih virtuelnih asistenata radi u početku po satu jer kreću sa nižom satnicom. Ima dosta novih klijenata koji gledaju prethodno iskustvo. Ukoliko ne možeš odmah da priložiš nešto u svom portfoliu onda kreni sa satnicom oko 10 dolara a posle povećavaj sa svakim završenim projektom.

Treba da budeš poštena u praćenju svog radnog vremena. Postoji puno aplikacija za praćenje vremena dok radiš, prati se broj klikova, snima se ekran i klijent može da vidi izveštaj svaki dan.

 

Paketi usluga

Ovaj način je pogodan za:

  • VA-e za društvene mreže
  • VA-e za email marketing
  • VA-e copywriter-e

Cena po paketu usluga je zaista privlačna za klijente jer onda znaju cenu koju treba da plate. Obavezno odredi cenu svakog paketa tako što ćeš proceniti koliko će ti sati trebati da završiš projekat i to pomnoži sa tvojom satnicom.

PRIMERI

VA za društvene mreže: 5 IG postova, 2 sata interakcije sa pratiocima, izmena IG story-ja.

VA za pisanje reklamnih tekstova: 1 post na blogu, 1 bilten, 3 posta na društvenim mrežama.

 

Po projektu

Ovaj način je pogodan za:

  • VA-e za website-ove
  • VA-e za online kurseve
  • VA-e projektne menadžere

Ponekad ćeš klijentu trebati samo za jednokratni projekat. Ovo se posebno odnosi na programere veb stranica. Uobičajena je praksa da se zahteva plaćanje 50% od cene unapred. Ovo će te zaštititi u slučaju da klijent odluči da napusti projekat nakon što si već počela da radiš. Budi realna koliko ti treba vremena da dovršiš projekat i podesi cenu prema tvojoj satnici.

Mesečna plata

Postoji opcija da klijent plati unapred za određeni broj sati rada mesečno. Ovo je sjajan način za garantovani mesečni prihod freelancera. Ova opcija plaćanja dobro funkcioniše ako klijentima treba niz različitih usluga koje su iste ili slične iz meseca u mesec.

Pročitaj još sličnih tekstova