10 platformi na kojima možeš da radiš kao Virtuelni Asistent
10 platformi na kojima možeš da radiš kao Virtuelni Asistent: Izvor www.freepik.com

Online platforme za rad su mesto gde ćeš sigurno naći posao ako želiš da radiš od kuće kao Virtuelni Asistent. Potražnja za poslovima koje obavljaju Virtuelni Asistenti je u stalnom porastu a ovaj članak će ti pomoći u pronalaženju tih poslova.

Freelanceri svih vrsta smatraju da su poslovi Virtuelnog Asistenta (VA) veoma privlačni. Ne samo da su dobro plaćeni već obuhvataju pored administrativnih zadataka i raznovrsne kreativne zadatke — poput upravljanja nalozima društvenih mreža, vođenja marketing kampanja i odgovaranja na emailove. Skoro svako preduzeće može da koristi Virtuelne Asistente.

Iako postoje mnogo mogućnosti za zapošljavanje Virtuelnih Asistenata na internetu, mnoge opcije bi mogle delovati zastrašujuće. Oni koji tek poćinju da se bave ovim poslom neće ni znati gde treba da počnu da traže. Kako bi što pre krenuli u lov na posao, delim najbolje sajtove i platforme za rad online i rad od čuće za freelancere, koje nude realne i unosne poslove za Virtuelne Asistente. Blog post koji će ti takođe biti od velike koristi je Kako da otkriješ šta ćeš raditi kao VIRTUELNI ASISTENT.

1. UpWork

UpWork je verovatno najveća freelance online platforma za rad danas. Sakupio je 12 miliona aktivnih slobodnjaka i 5 miliona klijenata koji plaćaju širom sveta od svog početka 2013. Sajt takođe prima korisnike iz više od 180 zemalja.

Uzimajući u obzir veličinu UpWork-ove baze podataka, frilenseri neće imati problema da pronađu nekoliko poslova u prvih par minuta pretrage koji odgovaraju njihovoj stručnosti. Brza pretraga ključnih reči „virtuelni asistenti“ već daje više od 9.000 rezultata. I iako platforma funkcioniše na osnovu projekta, mnogi klijenti nude dugoročnu saradnju.

UpWork.com

2. Fiverr

Fiverr je takođe veoma poznata platforma za frilenseri. Ima više od 3,42 miliona klijenata iz više od 190 zemalja koji redovno zapošljavaju različite vrste virtuelnih asistenata.

Za razliku od UpWork-a, Fiverr se ne fokusira na prikazivanje liste poslova. Prvenstveno služi kao tržište gde frilenseri, inače poznati kao prodavci, kreiraju profile i plasiraju svoje usluge. Klijenti dolaze vama, a ne obrnuto. Odnosno klijenti gledaju “online prodavnicu” usluga koje nude virtuelni asistenti.

Oko predstavljanja na Fiverr-u je potreban dodatni trud i pravljenje posebnog portfolija kako bi se neko istakao na tržištu. Međutim, iako je ovo ranije bila platforma najviše orijentisana na grafičke dizajnere, sada se tamo predstavljaju sve vrste online usluga.

Fiverr.com

3. LinkedIn

LinkedIn služi kao platforma društvenih mreža za profesionalno umrežavanje pre svega. Iako je LinkedIn prvobitno služio onima koji su tražili najbolje osobe koje će angažovati (headhunters-ima koji su tražili radnu snagu), odnedavno je više prilagođen frilenserima odnosno onima koji traže posao.

Čak je pokrenut i LinkedIn Service Marketplace 2019. Ovde virtuelni asistenti mogu da pokažu svoje veštine i usluge klijentima kojima su potrebni frilenseri ili slobodnjaci za određene projekte.

Nije iznenađujuće da su administrativne usluge tražene. Pokušajte da potražite virtuelne asistente, odmah ćete dobiti desetine oglasa za posao, kako kratkoročnih projekata tako i onih na duže staze.

linkedin.com

4. 24/7 Virtual Assistant

24/7 Virtual Assistant je Virtuelni asistent koji radi 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, prvenstveno služi početnicima i Virtuelnim asistentima na srednjem nivou znanja i ekspertize. Nudi jednokratne poslove za administrativne zadatke kao što su arhiviranje dokumenata, osnovno knjigovodstvo, jednostavno održavanje websajtova i korisnička podrška. Većina projekata će zahtevati oko desetak sati dostupnosti nedeljno.

Iako se potpuni početnici mogu prijaviti na ovu platformu, oni takođe moraju proći strogi program obuke. Recenzije pokazuju da samo 5% kandidata prođe. Ako ne uspete prvi put, pokušajte ponovo da se prijavite nakon nekoliko nedelja.

24/7virtualassistants.com

5. Fancy Hands

Fancy Hands preuzima projekte od malih i srednjih preduzeća, a zatim ih deli među svojim Virtuelnim asistentima. Očekujte da vidite širok spektar poslova. Osim standardnih administrativnih usluga, možete obavljati i određene zadatke, kao što su telefonski pozivi u ime klijenata, obavljanje kupovine ili traženje popusta na hotelske sobe. Takođe će vam trebati ispravne audio slušalice nakon prijave.

Usmeren je pre svega na Virtuelne asistente na području Amerike.

6. 99 Dollar Social

99 Dollar Social je marketinška agencija na društvenim mrežama koja angažuje Virtuelne asistente za društvene mreže na osnovu projekta. Prvenstveno je potrebno kreiranje sadržaja za kratke blogove i oglase. Dakle, ako imate iskustvo u pisanju tekstova, bolje ćete se kvalifikovati kao njihov Virtuelni Asistent. Prihvataju nove zaposlene samo svakih nekoliko meseci.

99dollarsocial.com

7. Belay

Iskusni Virtuelni asistenti koji žele siguran rad uz pristojne cene mogu da razmotre Belay. Postoji strogi proces zapošljavanja koji se sastoji od tri dela: početnog sveukupne procene, procene veština i završnog intervjua. Iako primena traje neko vreme, kvalifikovani Virtuelni asistenti su nagrađeni dobro plaćenim, dugoročnim klijentima.

Za razliku od drugih VA platformi, Belay dozvoljava Virtuelnim asistentima da preuzimaju isključivo poslove u okviru svoje stručnosti. Ne možete preuzeti nasumične zadatke. Na primer, ako ste specijalizovani za unos podataka i računovodstvo, platforma će vas upariti sa knjigovodstvenim projektima.

Virtuelni asistenti obično rade 10 do 40 sati nedeljno. Međutim, Belai očekuje od svojih frilensera da budu na raspolaganju u određenom vremenskom okviru tako da je ovo više platforma za one koji vole fiksno radno vreme.

belaysolutions.com

8. Virtalent

Virtuelni asistenti koji traže dugoročne mogućnosti za posao treba da razmotre Virtalent. To je agencija u Velikoj Britaniji koja malim i srednjim preduzećima pruža širok spektar administrativnih usluga.

Umesto delegiranja zadataka, Virtalent uparuje klijente sa odgovarajućim Virtuelnim asistentom. Pošto dodeljeni projekti obično traju nekoliko meseci, možete očekivati svakodnevne zadatke i stabilnu platu. Samo imajte na umu da kompanija odbija početnike. Da biste se kvalifikovali, potrebno vam je najmanje pet godina iskustva u pružanju administrativnih usluga.

virtalent.com

9. Time Etc.

Još jedna solidna agencija za Virtuelne asistente sa sedištem u Velikoj Britaniji je Time Etc. Ona pruža startap kompanijama i vlasnicima preduzeća u SAD i Velikoj Britaniji administrativne usluge preko veštih Virtuelnih asistenata koji imaju širok set veština.

Širok spektar veština je nešto na čemu insistiraju. Potrebno vam je iskustvo sa administrativnim zadacima kao što su vođenje poslovnih knjiga, upravljanje nalozima na društvenim mrežama, zakazivanje sastanaka, upravljanje sastancima i unos podataka. U suprotnom, možda se nećete kvalifikovati.

Većina klijenata zahteva najmanje tri sata rada nedeljno. Ako počnu da traže od vas da radite izazovniji posao, Time Etc. će vam pomoći da povećate svoju satnicu.

Time Etc.

10. Vicky Virtual

Još jedna solidna VA agencija sa sedištem u Velikoj Britaniji je Time itd. Ona pruža startap kompanijama i vlasnicima preduzeća u SAD i Velikoj Britaniji administrativne usluge preko veštih, sveobuhvatnih izvršnih pomoćnika.

Očekuje se da će njegovi VA imati širok spektar veština. Potrebno vam je iskustvo sa administrativnim dužnostima kao što su vođenje osnovnih knjiga, upravljanje nalozima na društvenim mrežama, zakazivanje sastanaka, upravljanje sastancima i unos podataka. U suprotnom, možda se nećete kvalifikovati.

Većina njegovih klijenata zahteva najmanje tri sata rada nedeljno. Ako počnu da traže od vas da radite izazovniji posao, Time itd. će vam pomoći da povećate svoju satnicu.
Proces skrininga ima nekoliko zahteva za radnom stanicom. Pošto virtuelni prijemi uzimaju desetine poziva dnevno, trebaće vam visokokvalitetne slušalice za kućnu kancelariju, tiho radno okruženje, brzina kucanja od 50 VPM, i stabilna internet veza.

vickyvirtual.com